" دانلود پایان نامه های آماده | مبحث دوم: اصل تساوی حاکمیتها و قابلیت استناد به آن برای مصونیت از تعقیب – 1 " |
“
» آمار جنایات و نبود محاکمات نشانگر این است که مشکلی در دنیا وجود دارد، مشکلی که باعث عدم اجرای عدالت کیفری بر جنایات شدید است. این مشکل را ” بیکیفری “[۱۴۲] مینامند. [۱۴۳]«در واقع در تقابل حقوق و سیاست، بیکیفری شکل میگیرد و مانع مجازات مرتکبین و مسببین جنایات بینالمللی میگردد. بنابرین » بیکیفری عمدتاًً نتیجه تأثیر عوامل غیرحقوقی و ساختاری است. در عصر ما تسلط منطق قدرت بر روابط بینالملل و حقوق بینالملل، مصلحت اندیشی، چالش صلح و امنیت و صلح و عدالت از عوامل بیکیفری است. [۱۴۴]«
الف) مبارزه جامعه بینالمللی با بیکیفری
پس از جنگ جهانی دوم افکار عمومی جهان که از جنایات رخداده در طی این جنگ آزرده شده بود بیش از پیش خواستار مبارزه با جنایات شدید بینالمللی و محاکمه مرتکبین آن شد. در مبارزه با جنایات بینالمللی اولین گام، جرمانگاری این جنایات بود. در نتیجه معاهدات مختلف در زمینه جنایات بینالمللی میان کشورها منعقد گردید. این معاهدات علاوه بر جرمانگاری این اعمال کشورهای عضو را متعهد به پیگرد مرتکبین آن نمود.
قدم دیگر در جهت مبارزه با بیکیفری اعطای صلاحیت جهانی در زمینه جنایات بینالمللی بود. عدم محاکمه مرتکبین جنایات بینالمللی در خاک یک کشور به دلیل عدم جرم انگاری این جنایات یا بی میلی آن کشور به اجرای عدالت نسبت به متهمان، حق اعمال صلاحیت را به سایر کشورها به عنوان نماینده جامعه جهانی در مبارزه با جرایمی که نظم و امنیت بینالمللی را به خطر میاندازد میدهد. بر اساس این اصل کشورها نمیتوانند صرفاً به واسطه عدم ارتباط جرم با اتباع یا سرزمینشان از پیگرد مرتکبین آن شانه خالی کنند. بنابرین در صورتی که متهم یکی از این جنایات در سرزمین کشوری حاضر باشد، آن کشور ملزم به پیگرد وی و یا استردادش به کشوری که برای محاکمه وی اعلام آمادگی نموده میباشد. بیشک چنین قاعدهای در جهت مبارزه با بیکیفری مرتکبین جنایات بینالمللی است.
اساسنامههای دیوانهای بینالمللی به عنوان مهمترین اسناد مبارزه با بیکیفری، این اعمال شنیع را جرمانگاری و مرتکبین آن را قابل مجازات دانستهاند. رویه محاکم مذبور حاکی از آن است که این مراجع تمام تلاش خویش را جهت محاکمه جنایتکاران بینالمللی به کار بردهاند هرچند چنین تلاشی به دلیل محدودیتهای موجود برای این مراجع نیازمند همکاری همهجانبه دولتهاست. نسل اول این دیوانها را محاکم نورنبرگ و توکیو تشکیل دادند. محاکمی که اولین قدم در راه مبارزه با بیکیفری در سطح بینالمللی بود. پس از آن دادگاههای بینالمللی کیفری یوگوسلاوی سابق و روآندا، نسل دوم دادگاه ها را تشکیل دادند. تشکیل این محاکم توسط شورای امنیت در پاسخ به ناتوانی جامعه جهانی در مبارزه با جنایات بینالمللی بود. نسل سوم شامل دادگاههای مختلط یا دادگاههای بینالمللی شده از جمله دادگاه سیرالئون، کامبوج و تیمور شرقی میباشد. این محاکم که با همکاری سازمان ملل متحد تشکیل شده است، نمونهای از همکاری کشورها جهت پیگرد مرتکبین جنایات بینالمللی میباشد. نسل چهارم این دادگاهها را دیوان بینالمللی کیفری تشکیل میدهد. این دیوان در پاسخ به نیاز جامعه جهانی برای وجود یک مرجع دائمی جهت پیگرد و محاکمه مرتکبین جنایات بینالمللی تشکیل گردید. هرچند خلأهای موجود در اساسنامه، از جمله محدودیت جرایم تحت صلاحیت دیوان، دخالتهای شورای امنیت و محدودیت صلاحیت به کشورهای عضو و اتباع این کشورها از مهمترین موانع دیوان در مبارزه با بیکیفری است.
ب) بیکیفری و مصونیت
یکی از موانع اجرای عدالت کیفری و مبارزه با بیکیفری، مصونیتهای قانونی است که مقامات دولتی از آن بهره میبرند. هرچند برخورداری این مقامات از چنین مصونیتهایی تأثیر بسزایی در تنظیم روابط بینالمللی کشورها دارد اما از دیگر سو چنین مصونیتهایی میتواند مانعی جدی در برابر تلاش برای تحقق عدالت کیفری و مبارزه با بیکیفری باشد. جنایات بینالمللی به دلیل ویژگیهای خود، اغلب به دستور مقامات دولتی و نظامی انجام میشود. بنابرین مصونیت این مقامات مانعی است در برابر پیگرد این افراد و تحقق عدالت کیفری.
به همین دلیل مسئلهاما حقوق بینالملل مصونیت را مانع مسئولیت کیفری در قبال انجام جنایات بینالمللی نمیداند. نگاهی به اساسنامه محاکم کیفری بینالمللی و نیز رویه این محاکم حاکی از نفی مصونیت مقامات دولتی در موارد جنایات کیفری تحت صلاحیت این دادگاهها میباشد. کمیسیون تحقیق دیوان کیفری بینالمللی بر اساس گزارش کمیسیون تحقیق سازمان ملل در مورد سودان به این نتیجه رسید که بر اساس مقررات سودان، نیروی انتظامی و ارتش سودان از مصونیت برخوردارند. پس در نهایت محاکمه این افراد جنایتکار امکان پذیر نیست. در نهایت کمیسیون تحقیق نیز پیشنهاد کرد که بهترین راه برای برخورد با قضیه سودان، اجرای قانون توسط دیوان کیفری بینالمللی است.
در موارد رسیدگی محاکم ملی به جنایات بینالمللی نیز مصونیت به معنای عدم مسئولیت نیست. دیوان بینالمللی دادگستری در دعوای کنگو علیه بلژیک در جهت رفع ابهامات موجود در لوایح طرفین دعوا در زمینه مسئولیت کیفری و مصونیت، به تفضیل موضوع را مورد بررسی قرار داد و اعلام کرد که وجود مصونیت موجب عدم مسئولیت و بیکیفری نیست.
» مصونیت از صلاحیت کیفری و مسئولیت کیفری فردی دو مفهوم کاملاً جدا هستند . در حالی که مصونیت صلاحیتی، ماهیتی شکلی دارد، مسئولیت کیفری با حقوق ماهوی مرتبط میباشد. مصونیت صلاحیتی ممکن است برای مدتی معین یا در مورد جرایم معین مانع تعقیب شود اما نمیتواند شخص را از مسئولیتهای کیفری خود معاف نماید.«[۱۴۵]
مبحث دوم: اصل تساوی حاکمیتها و قابلیت استناد به آن برای مصونیت از تعقیب
در جنایات بینالمللی نزد محاکم ملی
همان گونه که پیش از این عنوان شد یکی از مبانی اعطای مصونیت کیفری به مقامات دولتها نزد محاکم داخلی سایر کشورها، اصل تساوی حاکمیتها میباشد. بر این مبنا، از آنجایی که مقامات دولتها از جمله رئیس کشور یا دولت، وزیر امور خارجه و مأموران دیپلماتیک و کنسولی در مقام انجام وظایف رسمی خویش از طرف دولت متبوع خویش عمل میکنند، در نتیجه در صورت ارتکاب عملی که جرم کیفری محسوب شود از اعمال صلاحیت محاکم سایر دولتها مصون میمانند و مسئولیت این عمل بر عهده دولت متبوعشان میباشد. بدیهی است با توجه به ویژگی خاص جنایات بینالمللی که پیشتر عنوان شد، رژیم مصونیت کیفری این مقامات در موارد ارتکاب جنایات بینالمللی نزد محاکم داخلی صالح سایر کشورها محدودیتهایی را پذیرفته و اصل تساوی حاکمیتها به عنوان مبنای مصونیت قادر به حمایت کامل از مقامات دولتها نزد محاکم سایر کشورها، همانند موارد ارتکاب جرایم عادی نمیباشد. در این مبحث ابتدا مفهوم اعمال انجام شده در مقام انجام وظایف رسمی تبیین میگردد و سپس استناد به اصل تساوی حاکمیتها به عنوان مبنای مصونیت در قبال انجام جنایات بینالمللی نزد محاکم داخلی سایر کشورها، در زمان تصدی مقام و پس از آن بررسی میشود.
گفتار اول: اعمال انجام شده در مقام انجام وظایف رسمی
“
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-19] [ 04:18:00 ب.ظ ]
|